דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


חיפוש פטנטים -טווח צר וטווח רחב - שלבים ומועדים 

מאת    [ 22/12/2006 ]

מילים במאמר: 2032   [ נצפה 3147 פעמים ]

בס"ד 

(עוזי עזרא חבושה, עו"ד -  מאמרים)

 אם היינו צריכים לתמצת במשפט וחצי, היינו אומרים כי חיפוש פטנטים, סריקת פטנטים או דוח חיפוש פטנטים מקצועי ששם לעצמו כיעד מנחה את האמירה השגורה והמטעה "האם קיים הרעיון אם לאו", תוך כיוון הדברים לשאלה האם קיימת האמצאה אם לאו, אינו מבין את מהות הדברים כלל. סריקה ודוח חיפוש מקצועי אמורים להשיג את תמונת המציאות הנכונה, נכוחה, ככלי פעולה. עד תוצאותיו של הדוח לא נדע מהי אותה מציאות, אך נוכל גם נוכל להיערך לחלופות תוצאותיה המתאפשרות:

נאגד ממכלול הפטנטים, בקשות הפטנט, והמקבילה הקיימת בחיי המציאות אף ללא הגנת הפטנט, הן בישראל והן בעולם כולו, בבחינת דרישה X טריטוריאלית,  את אלו המציגים התאמה ו/או חלופות לצורך המאוזכר בבסיס הגיון רעיון הממציא. שכן, את הממצאים הללו על הממציא לשקלל בחישוב הסופי של האם לעבור משלב החיפוש שלב אחד נוסף קדימה אל עבר פטנטים, השקעות בפיתוח פטנטים, ואולי גם אל עריכת פטנטים, רישום פטנטים.

נוסיף לדוח גם פטנטים משיקים לאלו, שמקיימים רכיב מרכזי אחד או יותר שקיים ברעיון המוצא של הממציא, או כאלו שהינם חלופה המתאפשרת לו, או בו.אלו ישמשו לנו כלי בסיס, אותם נאבחן ערכית, מההיבט המסחרי, המשפטי, ובהיבט של מרווח אפשרות ההגנה המתאפשר בין אפליקציית הרעיון המקורי לאלו הקיימים משכבר כאמנות מוקדמת.

משכך:נבחן מה יתרון יחסי, מסחרי או אחר, יש לו לרעיון הנבחן אל מול אלו שקדמו לו.במידה והחלופות הקיימות בעלות יתרון יחסי משמעותי על פני הרעיון המוצא, אף אם יש התכנות גבוהה לאישורו כפטנט על ידי רשם פטנטים של ארץ לאום כזו או אחרת, יתכן ואין כול טעם מסחרי או כלכלי להמשיך בדרך.נבחן האם לאור מיפוי הקרקע, ובייחוד כפלי הקרקע שלא ידע הממציא על קיומם עד כה, ניתן לפתח את רעיון הממציא מקצועית מספר דרגות מעבר תוך שימוש בממצאים שנחשפו.ונשאל האם די בכך, או שעדיין לא נראה כי... 

סיכומו של דבר למה שנאמר כאן ממש "על קצה המזלג": הטנגו - "פטנטבילי מסחרי" - הינו התהליך הנכון לבחינת הדברים מתחילתו של דבר. מי שאין לו את הראיה הזו, או כלל אינה בבחינת כלי בהבנתו, סביר שתוצאתו תהיה שגויה.כאשר,מינוח הדברים בבחינת "יש ...אין", שבד"כ גם מתכוון לקרוב ודומה, אף אם הינו שונה, ימצא בד"כ כמעט במאת האחוזים כי קיים הדומה!!! אלא, שבחינת הדברים כך, אינה אלא, שיח חרשים, או אולי שיח בעלי אינטרס עם תמימים.ועיקר הסיומת היא הליבה, האם בעל מקצוע יכול לאור הנמצא, הקיים, המוקדם, לאבחן, לחדש, לחדד, לשפר באופן משמעותי על זה הקיים.

חיפוש פטנטים - "טווח צר" "וטווח רחב" ?שלבים ומועדים

חיפוש פטנטים - סריקת פטנטים, הינו כלי שימושי והכרחי ומבין הראשונים הנדרשים ממתחם נקיטת הפעולות אל-עבר מטרות קידום המצאה.הוגה רעיון, ויזמים פרטיים, שאך עלה רעיון בדעתם, פונים לסריקת פטנטים, בדרך כלל, כדי לבחון שאלה אחת בלבד: האם כבר קיימת הגנת פטנט המוקדם לרעיון שהגו, או על רעיון קרוב ודומה לו. היינו: האם מאן-דהו הקדים לתפוס את הגנת הקניין הרוחני לפני - תפס כבר את תאריך הבכורה בעניין רעיון זה - או לחלופין האם היה פרסום מוקדם לרעיון ללא רישום פטנט (לעניין זה,דרך- אגב, שונה הדין הנוהג בארה"ב ממרב ארצות הלאום. משמע האם קיים פרסום קודם ( PRIOR ART). משמע, מה שאנו יודעים לכנות בשפת היום יום "האם מישהו חשב על זה לפני?...". ביצוע כנ"ל נופל במתחם הגדרתנו - חיפוש פטנטים - "הטווח הצר". כאשר יזם פונה בשלבים מתקדמים יותר, אל עבר חלופות מסחור האמצאה, מתעורר פאן נוסף הקשור לערכו של חיפוש הפטנטים שביצע. פאן זה, הינו החשש פן מפר הוא פטנט רשום שריר וקיים של אחר, שהקדים אותו במרוץ הזמן של תפיסת תאריך הבכורה.חלופות הביצוע במתחם חיפוש פטנטים, סריקת פטנטים, נחלקות ברגיל לשתי דרכים ושיטות חיפוש, או לשילוב מסוים בין שניים אילו. חיפוש פטנטים דרך המדיה הממוחשבת, או חיפוש פטנטים פיזי בארכיוני רשמי הפטנטים ומרכזי המידע. חיפוש פטנטים באמצעות המדיה הממוחשבת: יש והינו מתבצע באופן מקצועי, מעין מקצועי, או חובבני/עצמאי. המחפש העצמאי, יכול בחיפוש עצמאי, לבחון את קרקע המצאתו, כשלב ראשוני לפני פניה לחלופות חיפוש מקצועיות יותר. ברמות החיפוש העצמי - ימצא המחפש מספר מאגרים ממוחשבים שיוכלו לתת לו את המענה הראשוני הנ"ל. בין אילו ניתן למצוא מאגרי נתונים על פטנטים אמריקאיים: אתר משרד הפטנטים האמריקאי (USPTO) , האתרשל משרד הפטנטים האירופי (EP) , ניתן למצוא בחיפוש באתר זה גם פטנטים מארצות לאום מעבר לארצות אירופאיות, כדוגמת פטנטים אמריקאים, סינים, יפנים, קנדיים, ועוד פטנטים מארצות לאום נוספות. WIPO אתר הארגון הבינלאומי לקניין רוחני נגיש לפרסומי מכלול הבקשות הבינלאומיות. משרד הפטנטים הבריטי באתר זה מתאפשר חיפוש על פי title, abstract, שם הממציא, ועוד. וכן, ניתן למצוא חלופות נוספות לחיפוש במאגרים ממוחשבים באתר הבית של פטנטים - המכון לפטנטים, בנושא "אתרי חיפוש פטנטים" או תחת הסיווג "אתרי מידע". 

חיפוש במאגרי מדיה אלו, מראש, לוקה בחוסר ופגם. חוסר זה נביעתו מכוח המציאות הקיימת, ומחוסר מושלמות המערכת והשיטה על מכלול חלקיה. עיקר חסרונותיה של השיטה, סדקיה, והפגמים שבה, מושתתים על העובדה כי לא כול מאגרי הפטנטים של למעלה מ- 160 ארצות הלאום החתומות על אמנת פריז כדוגמה, ממוחשבים. כך כדוגמה הוא המצב הנהוג בישראל, במשרדי רשם הפטנטים בישראל. אך ישראל הינה אחת מיני מספר לא מבוטל של ארצות לאום כאמור, בהם מאגרי הפטנטים הקיימים אינם ממוחשבים, אלא, מצויים בגנזך שבסיס ארגונו ואכסונו מבוסס על ניירת. בין אילו ניתן למצוא אף ארצות לאום בהן אף בשיטה עתיקה זו, הסדר והארגון אינם ברמת הראוי, בחינה ובדיקה אינם מתאפשרים באילו באמצעים או בזמן הסביר מבחינת מבצע החיפוש.

יוצא, כי עובדתית, זה אשר ישתית את חיפוש הפטנטים על בסיס זה בלבד, חייב לקחת בהנחות היסוד שלו ואף במסקנותיו, כי יש סבירות מסוימת שלמרות שביצע חיפוש פטנטים ממוחשב כדבעי, ולכאורה לא נמצאה מקבילה להמצאתו מושא החיפוש, קיים אף קיים פטנט רשום המקדים את רעיון ההוגה בזמן, אלא, שהוא במוגבלות אמצעיו לא הגיע לגילויו.זאת ועוד, שאף חיפוש פטנטים במדיה הממוחשבת, יכול ולא יצלח למצוא את הרעיון הנסרק, אף אם הינו קיים ובנמצא, אם עקב המסה הכמותית הרבה הנסרקת, אל-מול הקצאת המשאבים המוגבלת המנותבת למטרת החיפוש ו/או לתשלום לעל המקצוע המבצע אותה, אם עקב בעיות של הגדרה כללית או מטעה של הפטנט על ידי עורכיו ואישורה על-ידי רשם הפטנטים של אותה ארץ לאום, או עקב טעות אנוש וכדומה. 

חיפוש פטנטים במדיות הממוחשבות נחלק כשלעצמו לשני מרכיבים מרכזיים שיש בכוחם להשפיע על תוצאותיו. האחד, השאלה מיהו הגורם שמבצע את החיפוש? האם בעל מקצוע שהינו בעל ניסיון? או הדיוט? ושני, כמה "אנרגיה" החליט המחפש להקצות לרכיב זה של ישום ההמצאה? המענה לשאלה זו, מרכיב בחובו תוצאה ישירה על טיבו ומשכך גם על סבירות תוצאתו של החיפוש, כחיפוש כוללני ומקיף אם לאו. כאשר, נפוץ הוא, כי אף אם החיפוש מתבצע על ידי בעלי מקצוע מעולים, השאלה מה מידת "היד החופשית" (שמידתה נבחנת בעלויות השקעה כספית בד"כ) שנתנה להם להגיע לחקר השאלה הנבחנת של יש או אין רעיון מקביל שהינו קודם בזמן לרעיון ההוגה. ואין תמיהה כי כך הוא.שהרי, המנדט לחיפוש והיקפו, תלוי בדרך-כלל, במידות תשלום שונות שמקבל בעל המקצוע העורך אותו. חיפוש של שעת עבודה, לעיתים לא ייתן תוצאה, בעוד שחיפוש של מספר שעות כן יעלה בחכה תוצאה, אף אם לעיתים מאכזבת. ברור, כי גם תוצאות החיפוש על ידי בעל המקצוע תלויות בכלים בהם הינו משתמש. כדוגמה, קיימים מספר מאגרי מידע ממוחשבים הנחשבים מקצועיים, ביניהם: מנוע חיפוש פטנטים Delphion או .Derwent  

חיפוש וסריקת פטנטים, פיזית, במאגרי הגנזכים של רשמי הפטנטים השונים בארצות לאום שונות, הינו חלופה לא מעשית מבחינת "הממציא הפרטי", בהיבט של ביצועה "בגופו" ולאו באמצעות חברות בודדות המקיימות אותה. אלא, שיש מקרים ספציפיים, שהופכים קביעה זו על פניה, כדוגמת רעיונות לאמצאה שעניינה טריטוריאלי, או מוגבל טריטוריאלי, כדוגמת אמצאה שעניינה בתחום המזוזות. אמצאה זו סביר להניח, שיתאים לה, מענה דו כיווני. האחד, חיפוש בגנזך רשם הפטנטים בירושלים, האחר, חיפוש ממוקד בארצות בהן קיימת נוכחות של אוכלוסיה יהודית מוגברת, כדוגמת ארה"ב. 

בהיבט של חיפוש פטנטים לקוי, שסופו שמתגלה אף לאחר קיבול בקשת הפטנט, ראוי לזכור כי, החלטות של רשמי הפטנטים, לדוגמה רשם הפטנטים בישראל, אינן בבחינת קביעה של ערכאה עליונה. החלטות אילו, ניתנות לערעור בסדרי דין שונים לערכאה של בית המשפט המחוזי . מכאן, אף במצב של אישור וקיבול בקשת פטנט על ידי רשם הפטנטים, ניתן לכאורה להפוך ההחלטה על פיה. 

לסיכומו של דבר, כיוון שהרכיב החשוב של חיפוש פטנטים, אינו מתאפשר לביצוע באופן מושלם, או ברמת וודאות גבוהה לנכונות תוצאותיו בהשקעה/הוצאה כספית מינורית, אלא, נדרשת השקעה כספית ניכרת כדי לבצעו כדבעי. כאשר, הרכיב והאלמנט הכלכלי של העלויות הגבוהות הנדרשות לביצוע חיפוש ממצא, אף הם מרכיב בשיקולי חלופות הפעולה העומדות לממציא. כן, משך הזמן עד מתן תגובה ותוצאה לחיפוש ממצא, משמש אף הוא כפרמטר בעל משקל בהחלטת חלוקת המשאבים המצומצמים. יוצא - שהממציא לעיתים קרובות מעדיף לחלק את הקצאת משאביו המוגבלים, טיפין לחיפוש פטנט, ועדיין להשאיר בידו די כדי שיוכל לרשום את בקשת פטנטים לפחות בארץ לאום אחת, ולנסות במהלך השנה למסחרה. 

ברמת המידע, ניתן לקבוע שניים: לממציא הישראלי חשוב לדעת, כי מחוץ למתחם ישראל מצויים חלופות חיפוש מקצועיות יותר מאילו המוצעות על ידי בעלי המקצוע המקומיים (כשהכוונה, לחיפוש שמתבצע על ידם, לאו להעברת החיפוש לגורמים חיצוניים). החיפוש במסגרת בקשת ה- P.C.T. מקיף ומקצועי ביותר, אלא, שדוח על תוצאותיו ניתן בטווח כ- 10 חודשים ממועד הגשת הבקשה. כ"כ, קיימים מספר מצומצם של גופים וחברות המתמחים בחיפוש בינ"ל של פטנטים, ואין ספק כי בבחינת השאלה הצרה של מטרת החיפוש בלבד, עדיפים הם ועדיפה בחירה של שירותיהם. אלא, שעלויותיהן נעות בין 900-2,200 דולר של ארה"ב, ויותר. לכן, ברור, כי ממציא ישראלי, עושה בחינה של הדברים בראיה כוללת, ובבחינה זו, לא אחת הוא מעדיף לשלם אגרה של 1,093 - על הבקשה בישראל, ואף לערוך את הבקשה אצל בעל-מקצוע בתחום, וכטיבנו בהכללה, לקוות, לקוות ולקוות לטוב, בבחינת להכניס אלמנטים של מזל, הימור ותפיסות של "אחרי המבול" לתוך שיקוליו. 

דיון במספר שאלות העולות בעניין חיפוש וסריקת פטנטים: מה עיקר הממצאים הנצפים מחיפוש הפטנטים? תוצאות החיפוש, יש בהם בכדי לתת מענה לשאלות, שיש להם השלכות על המצאת הממציא מזמין החיפוש, כדלקמן: האם קיימת הגנת פטנט על הרעיון שהגו? או על רעיון קרוב ודומה לו ושהינו מוגן כבר בהגנת פטנט? או בהגנה אחרת מהגנות הקניין הרוחני? או שפג תוקפו של הפטנט - משך זמן ההגנה על רעיון כדוגמת הרעיון הנסרק בחיפוש? או שקיים מוצר או תהליך מעין זה בחיי המעשה וזה אינו מוגן בהגנות פטנט?  

בדרך-כלל,יזמים לא מנוסים שמנהלים את סריקת הפטנטים כמוגדר במתחם "הטווח הצר", יעצרו כול התקדמות, ואף יזנחו את הרעיון וקידומו, משנמצא רעיון מוגן המקביל או דומה לרעיון שלהם, שהקדים אותם במרוץ הזמן של תפיסת תאריך הבכורה.לדעתנו, ואך ורק לדעתנו פעולה מעין זו בטעות יסודה!!!ראייה מקצועית של מטרות החיפוש, צריך שתחזה בתוצאות החיפוש, כלי שימושי רב ערך לקיום מטרות הממציא והמצאתו. היינו, "הטווח רחב".צא ולמד מה עושים "הגדולים"? חברות מקצועיות המתמקצעות בתחום ספציפי, ואשר קיימת להם תחרות עסקית במידת מה לכל הפחות, תמיד ינסו לשפר ולהתקדם במוצריהם, בטכנולוגיה, במענה לצרכים, בעלויות, בפשטות שימוש או ישום ועוד. בבחינת ניסיונות יום יומיים של תחרות חופשית שמטרותיה, יצירת יתרונות יחסיים או מוחלטים אל מול מתחרים עסקיים, או ניסיון הדבקת פערים אל עבר חברות מתחרות שמוצריהם עדיפים על שלהם. במצב דברים זה לעיתים מדובר בלהיות או לחדול - שכן, ברור כי חברות שטכנולוגיית המחשוב שלהם כדוגמה, עדיין מצויה עשר שנים לאחור, ברמת מחשבי 486 לא יוכלו כלל לעמוד בשווקים אל מול הטכנולוגיה הקיימת. עובדות אילו,של תחרות בשיפור והתקדמות בתחומי ההתמחות, ניתן לראות ברמת שקיפות גבוהה, בתחום הפטנטים. חיפוש פשוט במאגרי הפטנטים, יעלה כמעט בכול תחום המצוי במתחם שווקים מסחריים ראויים, תוצאות של רישומי פטנטים, שסמוך למועד אישורם, ואף בהסתמך על השכלול וההתקדמות שבהם, נערך פיתוח מתקדם אף יותר, שלכאורה קרוב לקווים מרכזיים ממרכיביהם. בבחינת הפריה המצאתית."אליה וקוץ בה". הגנת הפטנט אכן נותנת לכאורה הגנות בעלות משמעות וערך רב למשך שנים רבות, בד"כ 20 שנים, ואולם, אין היא נותנת את אפשרות שמירת הפטנט ומרכיביו בסודיות.

משכך, יכול כול מאן-דהו, לנסות על בסיס "חכמת הממציאים" לפתח פטנט מתקדם אף יותר, בעל שינוי או תוספת מהותית, או הכוונה לעבר יישומים אחרים ושונים שאינם מובנים מאליהם. מכאן, שממציא שהינו ממציא בכול רמך אבריו, לא ירים ידיים מיד ברגע שבסיס ההמצאה שהגה נמצא. לא אומר כי גם בכול מקרה יאחז "בקרנות המזבח" וימשיך ללכת בקו המצאתו זה. אלא,יבחן וישקול את הדברים,ילמד "מהרבה חכמות" של אנשי מקצוע וממציאים רבים שהגו ורשמו פטנטים בתחום המצאתו ואף בתחומים המשיקים לה. ואף מאילו שלא נרשמו אלא בוצעו. ילמד את התחום על בוריו, ואז יראה: האם קיים צורך שנזנח ולא קיבל מענה בפטנטים הרשומים? האם שילובים של אלמנטים שונים מפטנטים שונים נותנים לו "חיה חדשה" שעליה הוא יכול אף להרחיב משלו? ועוד ועוד חלופות מחלופות שונות, שעולות רק אם ממציא באמת ובתמים לומד את תחום המצאתו, עוד לפני ולפנים לשלב רישום ועריכת הפטנט. מכאן, צא ולמד, כי שלב חיפוש הפטנטים "בטווח הרחב", משליך כאחת, הן על "גודלה" של האמצאה, הן על "חוזק" הגנתה ברמת עריכת פטנטים, וסבירות קיבולה ברמות רישום פטנטים, והן על ערכה המסחרי - ופרק הזמנים של השקעות או משקיעים יתקצר, כשמספרם של אילו שיגלו עניין באמצאה סביר שיגדל. 

            Copyrights © Uzzi Havosha & Co  2006

עוזי עזרא חבושה, עו"ד, מייסד המכון לפטנטים. פטנטים - מכון פטנטים, יזמות ועסקים --- קישור: 


http://www.m-patentim.com/


 




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב